Deze babysite is een onderdeel van groeimee.nl
Maak zelf een gratis babysite | inloggen
Ons derde kindje

Combinatietest

Vanmiddag om 16.00 hadden we een afspraak in het ziekenhuis voor de combinatietest. Dat is kort gezegd een berekening die ze maken met behulp van een aantal factoren (de leeftijd van de moeder, de dikte van de nekplooi van de foetus, en 2 hormoonspiegels in het bloed van de moeder) van de kans dat je in verwachting bent van een kind met een (ernstige) chromosomale afwijking zoals bijvoorbeeld Down syndroom. Want een dikke nekplooi van de foetus, afwijkende hormoonspiegels in het bloed van de moeder en hogere leeftijd zijn allemaal kenmerken die in verband gebracht kunnen worden met dergelijke afwijkingen. 

Deze drie factoren worden in een formule gestopt en daar komt dus een risicoberekening uit. De grens ligt op 1:200. Dus is je kans groter dan 1:200 (bijv. 1:100) dan heb je een verhoogd risico, en is je kans kleiner (bijv. 1:5000) dan heb je een laag risico. Met andere woorden, als je een risico van 1:200 hebt, dan is er van de 200 vrouwen 1 vrouw zwanger van een kind met een afwijking, en zijn er 199 zwanger van een gezond kind. Eigenlijk helemaal geen HOOG risico dus, maar toch noemen ze het verhoogd en krijg je de mogelijkheid om verder te testen door middel van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. 

Nu is algemeen bekend dat leeftijd al een belangrijke factor is bij het risico op afwijkingen, en met alleen mijn leeftijd zou ik, als de andere waarden normaal zouden zijn, al uitkomen op een verhoogd risico van 1:97. Dat was mij bekend en daar waren we ook op voorbereid.  Maar toch heb je natuurlijk nog een klein hoopje dat de andere waarden dit keer zó goed zouden zijn, dat er er ondanks mijn leeftijd toch een gunstige uitslag uit zou komen. 

De vorige keer met de zwangerschap van Roos waren we heel erg geschrokken toen de nekplooi van Roos niet heel smal bleek te zijn (2,5 mm, dat was nog wel binnen de marges, maar toch aan de bovenrand), mijn bloed licht afweek en mijn leeftijd natuurlijk ook al was opgelopen, zodat we toen een verhoogd risico kregen van 1:111 bij deze test. We hebben een paar dagen later een vlokkentest laten doen en vervolgens twee weken in de zenuwen gezeten voor de uitslag. Deze weken waren hel! Ik was ontzettend verdrietig, kon niet meer relativeren en alleen nog maar aan dat ene procentje denken. Gelukkig bleken die zorgen voor niets, alles was in orde en er waren geen fouten gevonden in de chromosomen.

Maar met deze herinnering nog in ons achterhoofd waren we dit keer toch best weer gespannen voor de uitslag. Sven was ook mee, Roos was bij oma. Oke daar gingen we dan. Tijdens de echo lag de baby er in eerste instantie niet goed voor, dus ze moest me een beetje porren en duwen. Daarna kwam het in de juiste positie voor de meting, en zag alles er eigenlijk prima uit. Er was ook een neusbotje te zien en de nekplooi kwam op 2.1 mm. Dat was iets dunner dan bij Roos, maar ook weer niet super dun. Maar de echte boosdoeners bleken toch mijn leeftijd en ook mijn bloedwaarden vertoonden afwijkingen. De uitslag was dan ook weer niet goed, sterker nog, redelijk verontrustend zelfs, 1:28 kans op Downsyndroom! Niet wat je graag zou willen horen natuurlijk, al zijn er ook met zo'n uitslag nog 27 moeders zwanger van een gezonde baby tegenover slechts 1 van een kind met Down, nog geen 4 van de 100 dus, en echt veel is dat ook weer niet. Maar toch..... 

Zo snel mogelijk een vlokkentest dus, wat ons betrof!!! Het vervolg van dit verhaal lees je onder het kopje "Vlokkentest".... 

Hier nog even een fotootje van het echomoment, bij 12 weken en 3 dagen. Mooi rond koppie alweer he?

 


Reageer

Vul onderstaande velden in om een reactie te plaatsen op dit babyverhaal.

naam *
bericht *
   Stuur mij een e-mail bij nieuwe reacties op dit verhaal.

Laatste foto's

Laatste foto's
Laatste foto's
Laatste foto's
Laatste foto's
Laatste foto's
Andere foto's

Laatste reacties

Meer reacties

Blijf op de hoogte!

Laat je e-mail achter en ik stuur je een mailtje als ik een nieuw verhaal of nieuwe foto's op de site heb gezet.

E-mail adres: